Mituri despre încălțămintea pentru copii – merită să le cunoașteți


Află ce mituri legate de încălțămintea pentru copii se repetă cel mai des în ciuda impactului negativ asupra picioarelor copiilor. Asigurați-vă că vă familiarizați cu aceste mituri:

  • Mitul pantofilor mai mari
  • Mitul susținerii
  • Mitul pantofilor strânși
  • Mitul pantofilor cu susținere a gleznei
  • Mitul suportului pentru călcâi
  • Mitul pronației
  • Mitul adidașilor
  • Mitul tocului ridicat
  • Mitul pantofilor pentru bebeluși

Dezvoltarea adecvată a piciorului, precum și impactul încălțămintei asupra picioarelor în creștere ale copiilor au fost mult timp învăluite în jumătate de adevăruri și mituri. Merită să cunoști aceste mituri pentru a alege pantofii potriviți pentru copilul tău.

Astăzi se aplică aceleași principii care erau în vigoare acum o jumătate de secol. Atât medicii specialiști, cât și producătorii de pantofi se încăpățânează să se țină de ele. Iată câteva exemple de mituri comune.

Mitul pantofilor mai mari

incaltaminte copii

„Pantoful trebuie să se potrivească piciorului copilului și trebuie să aibă un spațiu de 1,5 cm (sau mai mult) în față”.

Pantofii selectați în conformitate cu principiul de mai sus sunt nepotriviți anatomic cu picioarele.

Locația articulației degetului mare nu corespunde spațiului special desemnat din pantof. Prezența spațiului suplimentar în pantofi obligă linia articulațiilor metatarsofalangiene să fie mutată înapoi în spatele liniei tălpii pantofului. Acest lucru duce la o lipsă de coordonare reciprocă. Acest mit este propagat atât de producătorii de pantofi, cât și de unii specialiști medicali.

Mitul sprijinului

„Un picior în creștere are nevoie de sprijin.”

Acest mit popular duce la multe consecințe grave.

În primul rând, merită să vă întrebați: de ce și unde exact are nevoie de susținere și sprijin piciorul în creștere? Unii experți răspund că este forțat de suprafețele dure pe care mergem. Ei sugerează diverse tipuri de soluții: branțuri ortopedice, amortizare în talpă etc. Cu toate acestea, această teză nu are multă justificare. Încă din copilărie, sute de milioane de oameni care trăiesc în orașe precum India, Mexic, Filipine merg desculți. Ei merg în principal pe suprafețe dure – străzi pietruite sau drumuri acoperite cu gazon dur. Picioarele lor, neprotejate de încălțăminte, se dezvoltă corect. Sunt sănătoși și puternici.

Desigur, picioarele copiilor români nu sunt obișnuite cu asta și „antrenate” corespunzător. În plus, copiii moderni au multe alte probleme care nu au legătură cu picioarele – probleme senzoriale, probleme cu tonusul muscular, lipsă de mișcare etc. Dar mai presus de toate, piciorul are nevoie de exerciții și de întărire. Acesta este ceea ce contribuie la dezvoltarea sa corectă. De aceea – spunem nu tălpilor de mers „amortizante” și „de susținere”! Construcția lor face adesea practic imposibil ca piciorul să funcționeze corect în pantof:

grosimea lor reduce semnificativ flexibilitatea pantofului, reduce cantitatea de stimuli care ajung la creier.

Mitul încălțămintei strânse

„Pantofii pentru un copil trebuie aleși astfel încât să se potrivească bine la înălțimea metatarsului”.

Această regulă este, de asemenea, greșită. Interferează cu una dintre nevoile de bază ale piciorului în creștere.

Mulți specialiști pledează și pentru purtarea încălțămintei potrivite la înălțimea metatarsianului – încă o dată, pentru a oferi un suport adecvat piciorului. Piciorul în creștere nu poate fi reținut, pentru a se dezvolta sănătos, are nevoie de mișcare liberă a metatarsianului și a țesuturilor din jur atunci când face un pas.

Încălțăminte strânsă:

limitează mobilitatea piciorului, astfel încât mușchii nu pot câștiga forță naturală
perturbă procesul de mers
poate duce la îngroșarea sau deformarea antepiciorului – contracturi ale degetelor de la picior, distorsiuni articulare.

Mitul pantofilor cu suport pentru glezne

suport glezna

„Pentru un copil, botinele sunt cele mai bune.”

Credința în acest mit provine din nou din punctul de vedere că glezna unui copil are nevoie de sprijin. Între timp, este exact opusul – articulația gleznei are nevoie de mișcare pentru a se dezvolta corect.

Mitul călcâiului rigid

„Pantofii pentru un copil ar trebui să aibă un toc rigid”

Acesta este un alt mit legat de selecția pantofilor pentru copii.

Cu excepția puținelor cazuri de copii care dezvoltă pronație extremă, călcâiul ar trebui să aibă libertate totală de mișcare și mișcare liberă a tendonului lui Ahile și a altor structuri ale gleznei.

Când un copil merge desculț, piciorul nu este stabilizat. Întărirea mușchilor și ligamentelor are loc în mod natural, iar procesul de obținere a unei poziții neutre continuă pe parcursul primilor câțiva ani de viață. Așadar, soluția care susține cu adevărat piciorul este, pe lângă mersul desculț, purtarea pantofilor flexibili care îi conferă capacitatea de a întări aparatul musculo-scheletic în timpul mersului.

Mitul pronației

pronatie

„Picioarele pronatoare necesită încălțăminte ortopedică”.

Pronația este un cuvânt care apare destul de des pe buzele podologilor. Cu toate acestea, această noțiune este vagă și imprecisă.

Deși suprapronarea picioarelor se găsește la unii copii, nu există standarde prin care să se facă măsurători specifice pentru a distinge clar între picioarele normale și cele anormale.

Mitul adidasilor

„Cea mai buna incaltaminte copii este reprezentată de adidași.”

Deși adidașii reprezintă încălțăminte foarte populară, aceștia afectează de fapt dezvoltarea picioarelor unui copil la fel de negativ ca pantofii pentru copii.

Încălțămintea sport, adică pantofii sport și adidașii, a devenit la modă la începutul anilor 1970 și este încă populară și astăzi, atât de către adulți, cât și de către copii. Pantofii care se purtau doar vara au devenit dintr-o dată un standard pe tot parcursul anului. Presupusele avantaje ale adidașilor sunt ușurința, flexibilitatea mai mare și din materiale respirabile. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:

  1. Dimensiuni imprecise.
    În cele mai multe cazuri, încălțămintea sport pentru copii are un sistem numeric cu dimensiuni sub formă de jumătăți de numere. Pe de altă parte, majoritatea pantofilor sport sunt disponibili doar în mărimi complete. În plus, aceste valori nu sunt standardizate în niciun fel, ceea ce înseamnă că pantofii cu lățimea M pot avea de fapt lățimea N sau W. Mai mult, sistemul de mărimi diferă între companii individuale, precum și între stilurile de pantofi. Șansa pentru alegerea corectă a încălțămintei sport este așadar mult mai mică decât în ​​cazul încălțămintei tradiționale.
  2. Talpă din plastic sau cauciuc.
    Adidașii sunt echipați cu tălpi din plastic sau cauciuc groase. Acest tip de talpă se caracterizează prin tracțiune ridicată. Aceasta devine cauza unei „frânări” bruște a piciorului atunci când se face un pas. Acest lucru duce la o mișcare bruscă a piciorului în interiorul pantofului înainte și la ciocnirea degetelor de la picioare cu materialul. Un copil activ face în medie 20.000 de pași pe zi. Și când această situație se repetă în mod regulat, are consecințe asemănătoare cu cele asociate purtării pantofilor prea mici.
  3. Ventilatie slaba.
    Adidasii sunt un fel de ”sauna” neventilata pentru picioarele copiilor. Adidașii strânși cu șireturi împiedică intrarea aerului în pantof. De asemenea, talpa cu tracțiune mare provoacă frecare constantă a piciorului și, în consecință, producere de căldură și transpirație crescută. Acest lucru creează un mediu extrem de insalubre în interiorul pantofilor.
  4. Flexibilitate incompatibilă cu mișcarea naturală a picioarelor.
    Spre deosebire de opinia populară, pantofii sport, adică adidașii, nu sunt mai flexibili decât pantofii tradiționali. Este doar o iluzie. În timp ce talpa se flexează destul de ușor, linia de flexibilitate urmează flexarea naturală a mijlocului piciorului. Acest lucru duce la nereguli în unghiul de flexaree a piciorului.
  5. Talpă groasă – greutate mare.
    Se crede în mod obișnuit că pantofii sport sunt mai ușori decât pantofii tradiționali. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Datorită tălpii grele, un astfel de pantof cântărește în medie mai mult decât omologul său tradițional. Greutatea crescută a adidasului pune presiune asupra picioarelor, șoldurilor și întregii coloane vertebrale a copilului. Adidașii moderni de foarte multe ori nu au fețe din material, ci piele rigidă. Acest lucru face ca pantofii să cântărească și mai mult. Așadar, se dovedește că, în ciuda numeroaselor imperfecțiuni ale pantofilor convenționali, adidașii sunt pantofi care dor mai mult. Cu siguranță nu este un pantof potrivit pentru copii.

Mitul de ridicare a călcâielor

„Încălțămintea pentru copii ar trebui să fie ridicată în partea din spate – în zona călcâiului”.

Una dintre soluțiile care afectează cel mai negativ picioarele este ridicarea călcâiului.

Inaltimea tocului la pantofii pentru copii, indiferent de inaltime, destabiliza piciorul in dezvoltare al copilului. Conduce la o reducere a creșterii tendonului lui Ahile și a mușchilor gambei. O astfel de creștere scurtează și fascia piciorului prin micșorarea piciorului și reducerea distanței dintre mijlocul piciorului și călcâi. În plus, atunci când călcâiul este ridicat, marginea laterală a piciorului este lipsită de funcționarea sa corectă – punctul de sprijin.

Mitul pantofilor pentru bebeluși

În societătate pantofii sunt încălțați de copii încă din primii ani de viață. Bebelușii se răzvrătesc în mod natural – plâng și încearcă să-și scoată pantofii din picioare.

De obicei, aceștia sunt pantofi cu șireturi, cu o croială sport. Când copiii încearcă să-și dea pantofii din picioare, părinții lor îi leagă și mai strâns. Apoi, ei explică plânsul copilului în multe moduri diferite. Pantofii pentru bebeluși se pun de obicei copiilor la 11-12 luni, adică momentul în care bebelușul începe să meargă. Apoi părinții mai cumpără încălțăminte, de data aceasta pentru plimbare. De asemenea, sunt de obicei dantelate, dar talpa lor este și mai rigidă.

In acest fel, un bebelus care a inceput cu succes sa faca primii pasi incepe sa aiba probleme de echilibru si mobilitate. Și nu e de mirare, din moment ce i s-au pus pantofi rigizi și apăsați pe picioare. Un simplu pas devine munca fizica grea si o imposibilitate biomecanica pentru copil, deoarece piciorul si pantoful fac doua miscari opuse. S-ar părea că părinții, unii medici și, de asemenea, producătorii de pantofi doresc să înceapă procesul de legare a picioarelor copiilor cât mai curând posibil, nu mult diferit de vechiul obicei chinezesc de a banda strâns picioarele fetițelor.

În 1980, un grup de pediatri de la Universitatea Thomas Jefferson, condus de Jeffrey Weiss, MD, a efectuat un sondaj în rândul părinților, specialiștilor medicali (pediatri, ortopediști și podiatri), precum și managerilor magazinelor de pantofi. Raportul, publicat în mai 1981, a scos la iveală mai multe fapte semnificative. Printre altele, s-a dovedit că:

  • 73% dintre sugarii care au participat la studiu au purtat pantofi înainte de a putea merge;
  • 91% dintre pantofii purtați de copii înainte și după mers pe jos erau cu șireturi și mergeau deasupra gleznei;
  • 74% dintre acești pantofi aveau talpă dură;
  • 51% dintre pantofi aveau structuri care să susțină arcul natural al piciorului;
  • majoritatea comercianților și producătorilor asigură părinților că încălțămintea pe care o creează îl va ajuta pe copil să-și dezvolte capacitatea de a merge corect;
  • 75% dintre comercianții cu amănuntul de pantofi care au participat la sondaj au recomandat tălpi dure la încălțămintea pentru copii;
  • mai puțin de 10% dintre comercianții cu amănuntul de pantofi au primit instruire în alegerea încălțămintei potrivite pentru un copil;
  • doar 22% dintre părinți au raportat că au primit îndrumări sau sfaturi de la medici cu privire la acest subiect, dar acest lucru a fost de obicei ca răspuns la o întrebare pe care au pus-o;

Acestea sunt date îngrijorătoare, mai ales că privesc stadiul cel mai sensibil de dezvoltare a picioarelor copiilor. Atâta timp cât practicile de mai sus sunt răspândite, picioarele copiilor sunt sortite riscului de tulburări și deformări în viitor.


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *