Istoria adidașilor pentru fete și băieți


Astăzi adidașii sport au depășit granițele care i-au relegat în sport și au invadat străzile tuturor orașelor, dar când au apărut pentru prima dată adidașii?

Deja pe vremea vechilor greci, sportivii din timpul olimpiadei purtau încălțăminte specială produsă de meșteri locali, care i-ar fi ajutat în exercițiile fizice.

Primul adidaș sport a apărut în 1850 din Anglia, cu folosirea unei tălpi de cauciuc, iar restul căptușei în pânză: se numea Plimsoll, deoarece pe laterale avea o bandă de cauciuc alb care semăna vag cu linia de plutire (proiectată de Samuel Plimsoll) desenat pe lateralele navelor pentru a evidenția limitele de siguranță ale încărcăturii, dar când a ajuns în SUA a luat însă numele de Sneakers, denumire care indică și astăzi acest model de pantof sport.

În secolul XX, încălțămintea sport a cunoscut o evoluție uluitoare. S-a născut o linie de adidași pentru fiecare sport, gândiți-vă la atletism și la varietatea de încălțăminte concepută special pentru fiecare disciplină. Ulterior, odată cu creșterea practicanților, a devenit necesară și o evoluție „tehnică” a adidasului. Statisticile americane arată că în anii optzeci circa 30 de milioane de oameni practicau în mod regulat jogging-ul, având în vedere acest lucru, care a scos la iveală numeroase cazuri de accidentări la antrenament, determinând numeroase companii din sector să deschidă centre de cercetare pentru a dezvolta încălțăminte din ce în ce mai bună, atât din punct de vedere al materialelor și tehnologiei utilizate pentru producție. La început nu existau adidași in funcție de sex, astăzi găsim adidasi pentru fete si adidasi pentru baieti, dar desigur, și unisex.

Astăzi încălțămintea sport stabilește o tendință, influențând modurile și chiar gusturile oamenilor și chiar producția de pantofi normali. Doar intrați într-un magazin pentru a observa marea varietate de modele disponibile pentru categorii individuale, cu un număr mare de accesorii, sisteme de amortizare, culori.

Istoria adidașilor: când au fost inventați?

Urmărirea originilor adidașilor este o întreprindere destul de dificilă. Nu există informații precise cu privire la nașterea acestora. Într-adevăr, cineva susține că acești adidași, deși într-o formă primitivă, au fost folosiți de indienii americani. Asta e corect! Diferitele triburi au purtat sandale primordiale, alcătuite din elemente naturale, obținându-se o talpă care seamănă foarte mult cu cea a adidașilor moderni.
Cu toate acestea, pentru a admira primul adidas adevărat trebuie să așteptați până în 1850. De fapt, primul pantof sport s-a născut în Anglia, după cum menținam mai sus.

Adidasi: Cum a evoluat povestea de la origini?

Statele Unite ale Americii au fost locul principal în care istoria adidașilor a început să evolueze. În anii 1950, de fapt, din ce în ce mai mulți oameni au început să cumpere adidași sport, în special impulsionați de dragostea lor pentru un sport american foarte popular: baschetul. Deloc surprinzător, adidașii folosiți în NBA-ul de atunci erau Converse, unul dintre cele mai cunoscute mărci când vine vorba de adidași.
Între anii 50 și 60 atunci, moda momentului a exaltat mai mult adidași. De altfel, în această perioadă în SUA stilul rebel a fost depopulat și toți băieții și-au dorit să arate frumoși la fel ca cunoscutul actor James Dean. 

Iata, deci, ca tinuta ideala era alcatuita dintr-o geaca de piele, blugi si adidasi in picioare. Pe scurt, un adevărat model de rebeliune care era în contrast puternic cu guvernul din acea epocă.
Aceasta este povestea în America. Dar când este posibil să începem să vorbim despre adidași ca despre un fenomen mondial? Ei bine, pentru a ajunge la boom-ul planetar, lumea a trebuit să cunoască și să se îndrăgostească de o figură legată încă o dată de lumea baschetului. Acesta este legendarul Michael Jordan.

La mijlocul anilor 1980, Jordan s-a alăturat NBA a semnat unul dintre cele mai bogate contracte cu ceea ce era atunci o mică companie de îmbrăcăminte sport, Nike. Această companie, care în timp avea să devină un gigant în sector, construiește modele pe măsură pentru Michael care le va purta pe parchet din SUA. Așa s-au născut cunoscutele Air Jordans.


Tinerii au înnebunit din ce în ce mai mult după magia lui Michael si astfel „Jordanii” săi să obțină un succes planetar. De-a lungul timpului, adidașii nu au mai fost purtați doar pentru sport, ci și pentru activitățile informale de zi cu zi.


Tot mai multe branduri de-a lungul timpului au decis să se dedice exclusiv dezvoltării încălțăminte sport, cum ar fi Nike, Reebok, New Balance menționate mai sus și mărci europene precum Adidas și Puma.
În zilele noastre, aproape toată lumea cunoaște adidașii sport și deține cel puțin o pereche din aceste încălțăminte speciale. Nu este surprinzător că designerii de modă, precum Giorgio Armani, poartă pantofi sport, uneori chiar pentru a prezenta evenimente formale și mari sărbători.
Pe scurt, febra adidașilor a implicat întreaga lume, nu rămâne decât să alegi modelul care se potrivește nevoilor tale de stil și să obții o ținută minunată!


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *